Malá recenze: AGAVE #9 & X-BIONIC

Ve včerejším příspěvku The Mission Incredible: Sbohem balkánská depko! jsem v závěru zmínil, že se podělím o některé své "technické" zkušenosti. Přidávám tedy pokračování. Pro výkon na hraně vlastních možností vám nestačí jen mít natrénováno a mít skvělý support, ale je potřeba vědět, co vám vezme žaludek a co na sebe. Když vše do sebe správně zapadne, tak se teprve dějí věci :-) A právě o tom, co do sebe a co na sebe, se chci zmínit. Každému sedí pochopitelně něco jiného, ale třeba by to za zkoušku stálo ...

Energetický gel AGAVE#9 a špičkové (a taky dost drahé) oblečení od švýcarské firmy X-BIONIC jsem samozřejmě testoval už před závodem, ale trénink není nikdy to, co závod a kde jinde testovat, než na okruhovém závodě.

AGAVE#9 jsem se zajímal, protože na banány a vodu s colou se sice běžet dá taky, ale námahu z tréninku do osobního maxima pak těžko přetavíte. Energetické gely používám téměř výhradně jenom při závodě, a nikoliv při trénincích, jednak netrénuji nikdy naplno a pak nechci, aby si tělo na cokoliv podpůrného zbytečně přivykalo.

Můj zájem o X-BIONIC oblečení byl ještě pragmatičtější, protože jsem letos z nějakého důvodu začal mít problém se zády, respektive s jejich prochladnutím.

Pro případné rýpaly předem podotýkám, že recenze na Agave#9 i X-Bionic píšu 100% nezištně, jako možnou inspiraci pro ostatní, a pouze z důvodu, že se podle mne jedná o špičkové a výjimečné produkty vhodné pro ultramaraton:

AGAVE #9

Ke gelům jsem byl odjakživa dost skeptický, protože mi nikdy nepřišlo, že by mi mohly nějak zásadně zlepšit výkon. Navíc vždycky chutnaly jako přeslazená teplá zmrzlina, tedy naprostý hnus. Je pravda, že pokud poběžím s kamarády celý den, tak můžu klidně jíst banány, tatranky a zapíjet to plzní, tam není potřeba se ládovat ničím dalším. Stejně tak jsou mi gely k ničemu, nebudu-li mít natrénováno, protože výkon vám samy o sobě nezajistí.

Chcete-li ale závod běžet na hranici svých možností a dosáhnout nějakého výsledku, musíte své tělo taky pořádně "rozmazlovat". Na 24hodinovce nechci být každé 3 hodiny v krizi kvůli absenci energie. Podle mne je navíc v každém závodě lepší krizím předcházet, než je riskovat.

Agave gely jsem na Kladně nepoužíval každých 45 minut, jak doporučuje výrobce, protože na 24 hodin se mi zdál celkový počet strávených gelů pro tělo už nepřijatelný. Bral jsem je ale téměř každou hodinu (60-75 minut) a celkem jsem spotřeboval 20 gelů bez jakéhokoliv chuťového či žaludečního problému, zapíjel jsem je kolou s vodou (poměr 25/75) anebo švýcarským iontovým nápojem Sponser (nejslabší doporučené ředění). K tomu mi stačily již jen 2 malé kelímky těstovin k časné a pozdní večeři a ke konci občas nealko pivo a drobné občerstvení ze stanu pořadatelů.

Z mého laického a uživatelského pohledu postaveném čistě na zkušenosti v závodě (závodech) má Agave schopnost udržovat energii v nohách při opakované konzumaci každou hodinu bez jakýchkoliv vedlejších vlivů na žaludek. Pro mne to byla nová a příjemná zkušenost.

X-BIONIC

Snad proto, že moje postava není pro ultra typická, potýkám se více než ostatní běžci s odřeninami, opruzeninami, a následky pocení při běhu. To je snad i normální, ale v Temešváru jsem musel ukončit slibně rozběhnutý závod kvůli zádům, příčinou bylo jejich prochladnutí. Začal jsem se tedy zajímat o to, jak podobným problémům předejít. Kladenskou 24hodinovku jsem pojal jako zásadní test oblečení před podzimním Spartathlonem, protože počasí bude pravděpodobně velmi podobné.

Celý závod jsem odběhal v TWYCE Running Pants a ponožkách Run Discovery Socks, k obojímu nemám žádné ani ty sebemenší výhrady. První závod jsem v nich absolvoval bez sebemenší odřeniny v tříslech, kalhoty nejsou kompresní, anebo pokud ano, tak zcela minimálně. Je fantastické, pokud se můžete po celý závod zabývat pouze výkonem a nerozptylují a neštvou vás podobné problémy.

Technologie TWYCE je použitá také na triku TWYCE Running Shirt s krátkými rukávy, které se u nás prodává ve výrazné zelené barvě. TWYCE má odvádět pot z těla a zároveň pot využívá k regulaci tělesné teploty - rozuměj k udržení tělesné teploty na 37°C. Podle materiálu výrobce tak tělo spotřebovává méně energie na chlazení/topení a má více energie na výkon. Je pravda, že to zní trochu jako laciný marketing a tvrzení nemohu nijak doložit a nechci se jím ani zabývat. S ohledem na moje věčně ledová záda mi šlo především o jejich prohřátí tak, abych se zároveň v horku neusmažil ve vlastní šťávě.

Zkušenost je asi takováto: triko působí na pohled jako velmi silné, kompresní a v eMku velikostně spíše pro dorostence. Zdání ale klame: kompresní je jen na některých místech a oblečené vám vytvoří něco na způsob druhé kůže. Pro lidi s mojí postavou k jejich smůle ještě zvýrazní partie s uloženými tukovými zásobami, takže fotky si do alba nedáte. Funkčnost trika se projeví ve chvíli, kdy jej trochu propotíte, protože pak o něm navždy přestanete vědět. To, co z vás potem odchází si pak žije svým vlastním životem, na povrchu je triko (téměř) suché a pokud by vás zajímalo, jakým způsobem odvádí pot z vašeho těla a co s ním vlastně dělá, pusťte si videa výrobce. Měl jsem ho oblečené v 30°C+ horku až do večera. Pak mi začala chladnout ramena, na chvíli jsem se převlékl do běžného funkčního trika, ale nakonec jsem se po 2 hodinách vrátil do X-Bionic ....

.... a navrch jsem si dal zimní (!!) bundu: SphereWind Light Winter Running Jacket. Běhal jsem tedy uprostřed léta celou noc až do 9:00 ráno ve dvou vrstvách, z toho v jedné zimní. Teplota byla mezi 16-23°C a pršelo. Obě vrstvy zajistily dvě věci: 1) nebyla mi zima ani jsem se nepřehříval a 2) bolavá záda byla v teple a nehrozilo jejich zatuhnutí. Bunda je navíc jak jsem zjistil voděodolná. Voda ani pot se mi na těle ani v bundě nijak nezadržovala, ale kdesi záhadně mizela. Nevýhodou bundy může být vyšší hmotnost, na druhou stranu, musela by se srovnat hmotnost mokré bundy také po doběhu. Bundu jsem testoval už i v zimě a úplně stejné pocitové vlastnosti měla s jednou spodní vrstvou do -10°C.

Po doběhu 24-hodinovky, abych předešel zimnici a svalové horečce, jsem se v horku a dusnu opět oblékl do obou vrstev, které dokázaly udržet optimální tělesnou teplotu ještě několik hodin (viz fotky z vyhlašování).

Nechci tady dělat běžeckou parodii na pořady, které dělal Horst Fuchs ... ale! Kromě výše uvedeného stačí všechno oblečení po mnohahodinovém běhu (tedy kromě ponožek) dobře vyvětrat a není na něm ani známka zápachu. Hm. Já vím. Nikdo mi to nevěří, dokud mu nedám čuchnout... Ale funguje to. Určitě ale neprat bundu, ostatní když už je to nutné, tak jen ručně na 30°. Mám obavu, že v pračce by velejemný materiál o funkčnost přišel.

Oblečení ani výživa sama o sobě závod nevyhrává, ale může v těžkých podmínkách hodně usnadnit život. V případě X-Bionic to určitě není zadarmo, protože švýcarský výrobce samozřejmě chce za tuhle "super-kosmickou" technologii dost velké peníze. Nicméně je aspoň užitečné vědět, že podobné věci na světě existují.

_______

14.10.2018
Doplnění po Spartathlonu 2018: původním záměrem bylo využít funkčnost oblečení v horku (přes den) a v chladu (přes noc). Nakonec jsem se rozhodl použít oblečení v deštivém počasí během celého závodu. Teplotní rozdíl nebyl nijak výrazný: 18°C přes den, v noci ke 3-5°C. Přes den jsem měl oblečené triko s krátkým rukávem, přes noc triko s dlouhým rukávem a bundu.

Předpokládal jsem, že X-Bionix mne ochrání před chladem a bude fungovat stejným způsobem jako v horkém počasí. Tenká vrstva vody bude udržovat tělesnou teplotu a přebytečná (pot, déšť) voda bude oblečením vyloučena. Byl to trochu risk, ale vyplatilo se mi.

Během závodu mi nebyla ani na chvilku zima. Po doběhu byla bunda hodně nasáklá vodou, a určitě těžší než by byla jakákoliv jiná (ne)promokavá bunda, nicméně se zde nejednalo o závod, kde by rozhodovaly kilogramy navíc. Teplotní regulace fungovala skvěle až do konce závodu.

Kalhoty TWYCE jsem nepřevlékal a perfektně se osvědčily, neměl jsem v extrémně vlhkém a deštivém počasí sebemenší problém s odřeninami. Ponožky díky několika slabým vrstvám zabránily vzniku puchýřů.

Použité oblečení na Spartathlonu 2018 (14. místo, 26:48 hod.):

celý závod, bez převlečení:
TWYCE Running Pants
Run Discovery Socks
den:
TWYCE Running Shirt (short sleeves)
noc:
TWYCE Running Shirt (long sleeves)
SphereWind Light Winter Running Jacket

ostatní: čepice Salomon, Compressport


6 komentářů:

  1. Díky moc za recenci. S těmi zády se taky potýkám. Sice zatím nebolí, ale zpocená záda spolu s větříkem nebudou nikdy dobrá kombinace. Koupil jsem si sice cyklodres, ale ten mi tak nějak divně nesedí a necítím se v něm. Asi napíšu Ježíškovi. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu doporučit .... a přeju bohatýho ježíška :-)

      Vymazat
  2. Díky Peťo za pěknou recenzi. Spodní prádlo X-Bionic používám již několik let a než jsem objevil spodní kalhoty Rat race, tak jsem v nich běhal většinu závodů. Jsou opravdu dobré. Jednou nevýhodou (nevím, jestli to v současné době již odstranili) bylo, že se velice brzo prodřely v oblasti spojení dílů od třísel k zadku. Je fakt, že jsem ty novější typy běžeckých X-Bioniců nezkoušel/nekupoval asi 3-4roky a pokrok jde rychle kupředu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono za tu cenu si to člověk musí šetřit a hýčkat na závody a těžké dlouhé běhy. Rychlé opotřebení bude asi pořád slabinou, ty materiály jsou opravdu hodně jemné a logicky tedy moc dlouho nevydrží.

      Vymazat
  3. No mel bys ziskat nejaky podil na zisku:).. Moje zena po te, co jsem ji o tom povidal.. Ze o tom basnis.. ze to vypada zajimave.. hned rekla, ze mam pro me "Jeziska"..:)
    Tak to jeste s tebou proberu.. ale u nas je jasne, za co se utrati penize na darky pro "starika"..:)
    MSF! a diky za recenzi.. 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je moje hloupost, že jsem se nikdy nedíval na to, v čem běhají ostatní, mohl jsem si ušetřit hodně bolesti ... Probereme to, jen najít ten volný čas :-)

      Vymazat