Když vyhrajete náhrobní kámen

Náhrobek jako trofej bych čekal
spíš za výhru v některé kategorii 

Letos to bylo s volbou jarního závodu těžké. Po zrušení Basileje moc možností, kde si 24hodinovku zaběhat, nezbývalo, navíc všechny akce byly s otazníkem. Použít hlášku nováckého gastronomického mistra je laciné, ale trefné:
 
"Hej ty babico - jseš taky babickej - tak kam letos na 24hodinovku?" Od sporáku se ozve hlas: "... když nemůžeš do Basileje, jeď do Reichenbachu, pokud je zrušený Reichenbach zkus Stadtoldendorf. Nebude ani Stadtoldendorf? Přihlaš se na Kladno. Aha, na Kladně mají plno, tak jeď do Bad Blumau." 

"No tak jo".

Zátiší s křesílkem (Bad Blumau)
Vloni v Albi jsem si jako DNS člen výpravy při sledování celého závodu říkal, že 24hodinovka je totální úlet a že už mi ani nestojí za to nějakou běžet. Rozumování mě přešlo hned na jaře s prvním nástřelem léků na hypertenzi, kdy jsem přestal tuhle krouživou disciplínu vidět perspektivou tygra v kleci, ale jako kometu na obloze. Zvláštní, co pár gramů chemie dokáže!

Jinak Basilej by byla jasná první volba: slavný závod, jednoduchý okruh, dobré a ověřené zázemí, prostě samá pozitiva, kdyby závod SriChinmoyové kvůli koroně nezrušili. Váhal jsem nad Kladnem, ale kladenské esíčko na konci zámkové dlažby už běžet nechci, odpadaly další závody a kometa stále svítila jen v Bad Blumau u Grazu. 

Vydat se sám 500km daleko, běžet na hranu a řídit zpátky by nebyl zrovna bezpečný nápad po té, co už jsem všechno v minulosti po doběhu předvedl. S Jitkou jsme od předloňského Kladna, Pražské 100 a společných běhů sehraní, když se sama nabídla, že mi odsupportuje a po závodě zpátky odřídí, tak nebylo vůbec co řešit. Tahle nevděčná role dřepět na jednom místě a opečovávat zpoceného skorostaříka není fakt pro každého a proto patří Jitce můj obrovský dík za její obětavost, trpělivost, odpovědnost a mikropřesnost v zásobování; hlídala mi vše: pití a stravu, doplňovala sacharidy, v šest myslela na léky ... Nebylo to pouhé servírování na co si ukážu, ale přesně kontrolované doplňování, bez kterého bych nedokázal konzistentně běžet v kuse až do konce. 

S Jitkou před startem, její vtipný blog o závodě je na RUN&READ

V pátek po registraci jsme se byli společně na trať proběhnout. Hladká a přehledná trasa vedoucí pěknou obcí vypadala ve skutečnosti jinak, než jak působila na fotkách a google maps ... 700 metrů asfaltu a 400m kamínkové pevné cesty bylo naprosto v pořádku, ovšem 80 metrů dlouhý úsek začínající seběhem po křivolaké pěšině s vystouplými kamínky zakončený výběhem na lávku do tvaru obráceného U na fotkách chyběl a polilo mě horko při vzpomínce na tankodrom. Nějaké to ultra už mám za sebou a dobře vím, že proběhnout si tohle 40x při maratonu je pohoda, ale běžet po něčem takovém 12.-24. hodinu, po sté, stopadesáté a po dvousté ... v noci v šeru, to je děs. Proti tomu byla skutečnost, že 800 metrů okruhu vede po nakloněné rovině do neviditelného stoupání, úplná brnkačka. Ale nebylo vše jen negativní, po hypnogenu se mi spalo velmi dobře. 

Dopoledne se odstartovalo. Běžel jsem na pocit a vše se jevilo idylicky do chvíle, než zmizely 
mráčky a nastalo pořádné horko. 50km za 4:10h bylo skvělých a podle optimistického plánu, s přibývajícím horkem a dusnem mě začaly obtěžovat čím dál častěji křeče. Nohy se mi při došlapu vlnily jak "pod proudem" a nakonec celé tohle neúprosné martýrium - navzdory sloním dávkám magnezia -  trvalo dlouhých pět hodin. Snažil jsem se za každou cenu udržet přijatelný náskok na 240km (6:00min/km), jenže na 100km už jsem moc dobré vyhlídky neměl (9:10h). Na ručník ale bylo ještě brzy. S večerním ochlazením přišla velká vzpruha, ač jsem po 10 hodinách měl pouze necelých 50 minut náskok na tempo 6:00, tak se mi po celou noc dařilo ztrácet z náskoku jen velmi malou část - kilometry tempem 6:06-6:22 ubíraly kolem 150, maximálně 400 metrů za hodinu. Pauzy byly minimální, využil jsem je na nejnutnější potřeby: 3x na sousto těstovin, 1x převlečení prosoleného oblečení, záchod (velkej nepřipadal v úvahu), na chůzi nebylo dlouhých 14 hodin ani pomyšlení. Přestože už zrychlit pod šest minut nešlo, nohy po křečích úplně sílu neměly a víc běžet nedokázaly.

Od sobotního večera jsem tak absolvoval 14hodinový souboj s časomírou: v garminu jsem měl nastavené alarmy po hodině, po záznamu kola jsem měl k dispozici tempo a vzdálenost uplynulých 60 minut. Čím hlubší noc, tím jsem nabíral na sebevědomí a jistotě, že tempo udržím. Hodiny se stejně tak vlekly, jako utíkaly. Svítání usínajícího běžce nabudí, ale vycházející slunce opět rychle utlumí. Aspoň tak to funguje u mě, zažil jsem to už dřív, možná desetkrát, nebo dvacetkrát. Uvědomuji si, jak obrovskou výhodou je zkušenost: stačilo třikrát vdechnout polévku, zajíst ji gelem (doplňoval jsem Agave, Maurten a Sponser celých 24 hodin) a zapít kafem a běželo se dál. Většina už chodila, předbíhám i mnohé z 12hodinovky, která odstartovala po setmění. To povzbudí, nohy při předbíhání dokonce i méně bolí, i když u toho zas*anýho seběhu jsem bolestí parkrát zařval. 

Se tady poflakuju a uběhlo mi 10 metrů
V 8 ráno k mému údivu pustili pořadatelé na trať maratonce, takže vesnice opět ožila. Dvě hodiny před koncem mi chybělo do 240km necelých 17 a věděl jsem, že pokud nepřijde katastrofa, tak to vyjde. Dokázal jsem trochu přitlačit  na pilu, ale vůle už nebyla velká, tak jsem si užíval fandění a focení, občas přešel i do chůze. No a nakonec zvonec a bylo z toho vyběhaných baťovských 241.990km ... ehm. Ano krásných, je to -0,01km do 242 :-) 

Konec dobrý - všechno dobré. Zážitků z takového závodu moc není, protože nějaké dojmy, pocity, konverzace - na to není absolutně čas. Na 240+ se odstartuje, a pak běží a běží dokud vás nezastaví. Při vyhlašování jsem tentokrát neztropil žádný skandál, neomdlel jsem, neválel se, ani mě nemuseli křísit. A Jitce začala druhá 10 hodinová směna spojená s návratem domů ...  

Pokud jsem to správně zaregistroval, tak první polovinu závodu jsem většinou běžel druhý, pak jsem se těsně propracoval na první příčku, o kterou jsem po chvíli zase přišel. O vítězství jsem se přetahoval s o deset let mladším Rumunem Farkasem a Rakušanem Michlem, posledních šest hodin jsem náskok zřejmě zvyšoval. 

1. Petr Válek 241.990km
2. Razvan Farkas (1984) 233.900km
3. Wolfgang Michl (1982) 225.740km

Vítěz vyhlášen s náhrobkem na gauči - připravili se na mě špatně!

Moc pěkně zaběhly ženy, Rumunka Mara Guler-Cionca dala 222.790, Karin Augustin zaběhla rakouský ženský rekord 218.81km, i třetí Rakušanka měla přes dvě stovky. Bavilo mě pozorovat slavného a sympatického Španěla Ivana Penalba Lopeze, který vyhrál 12hodinovku. Taky je to jenom člověk a byl rád, když jsem ho povzbudil. Pěkně mu v druhé půli docházelo - i tak zaběhl skvělých 152.720km a o kolo vyhrál před vynikajícím Rakušanem Predlem.



Za daných okolností jsem určitě naprosto spokojený s výsledkem a výkonem. Za ideálních podmínek by mohl být výsledek o trošku lepší. Takže teď se těším, až se dám dohromady, a kdo ví, co bude za 24hodinovku příští rok ... 

Moc všem děkuju za spoustu vzkazů, vše mi Jitka poctivě přečetla a vyřídila!

26 komentářů:

  1. Fantazie, veliká gratulace. Smekám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, však jsi taky na nejlepší cestě k velkému návratu! Držím palce! P.

      Vymazat
  2. Peto, bylo to neskutecny... Ohromna gratulace! Je to fajn a skvely, ze to tak dopadlo, zaslouzis si to...
    Navic vas tym je sehrany:), tak bude zajimave sledovat, kam se to posune, az se role vymeni.. Ty budes delat support a Jitka pobezi... Vzhledem k naproste sehranosti, sazim na to, ze Jitka ubehne osobak!
    At se dari! A jeste jednou velka gratulace! Tesim se na setkani. 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za noční podporu Honzo! Sám jsem na Jitku zvědavý, osobák dá určitě, určitě je lépe připravená než já před šesti roky ... To už je šest let!!!! Uvidíme se v Kladně, tb

      Vymazat
  3. Zni to tak lehce a vypada tak jednoduse takhle napsane. Proste bezis bezis, slupnes par gelu, nez te zastavi, vezmes nahrobni kamen za prvni misto a jede se domu. Teda fakt velka poklona, to usili mnoha mesicu za timhle vysledkem je snad jeste neuveritelnejsi nez samotny zavod. Moc gratuluju, uzivej si sveho pluti na oblacku, tesim se na videnou na K24!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ono to je opravdu přímočaré, samozřejmě 24h bolí a přijdou těžkosti, ale když je příprava tvrdá, tak bolest a únava nepřekvapí. Troufnu si říct, že jsem byl poprvé opravdu 100% připravenej. Těch pár hodin strávených s "křečky" je příslibem, že to může být příště i lepší ... aspoň tak to vypadá teď z obláčku, díky moc, tb

      Vymazat
  4. Peťo, veliká gratulace k výkonu. Je skvělé, že tě zdravotní problémy a jejich řešení posunuly nejen mentálně ale i neskutečně fyzicky kupředu. Moc ti přeji takto krásné výkony, protože tvé úsilí v tréninku je neskutečné. Rychlou regeneraci a těším se někde na viděnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, ať se daří, musím se kouknout, kde zrovna koloběžkuješ :-) P.

      Vymazat
  5. Nádhera, moc gratuluji! Ani by mě nenapadlo, že to vypadá jako náhrobní kámen. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože sis to nepotěžkal :-D A Petr k tomu má ještě dlažební kostku, tou se ani nepochlubil :-D

      Vymazat
    2. @advid díky! Jo, je to regulérní náhrobek, zřejmě mají v obci kamenickou firmu ... aspoň děti ušetří, bude stačit ho otočit a přidat druhej štítek. Anebo tam nechat tenhle text, ale to by vypadalo na hřbitově asi docela divně :-))

      Dlažební kostka (kočičí hlava) byla za kategorii s tou nevím, co udělat :-)

      Vymazat
    3. To by ti museli vyhrabat šachtu a šoupnout tě tam na stojáka! :-D

      Vymazat
    4. Petr: Fakt kostku, jo? Ukaž. :-))

      Vymazat
    5. Kostku vyfocenou nemám, ale vypadá asi takhle ... (výstava kostek): https://www.facebook.com/24hBadBlumau/photos/a.270934577659639/270934997659597/?type=3&theater

      Vymazat
    6. Mimochodem, v 2016 jsem v Rakousku vyhrál tohle (viz fotka v textu): https://petr.valeknet.cz/2016/07/sachy-mouchy-12-hodinovka-v.html :-))))

      Vymazat
  6. Fakt jsem se nabízela dobrovolně? To mám ten mozek ovšem vyběhanější, než jsem myslela - opravdu jsi ani nemusel prosit? To jsou věci... :-) Bylo to strašně drsný a šílený a úžasný a dechberoucí - tak za rok 250+, jo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty sis tentokrát vše pěkně oddřela a žádná pohodička u knížky jako na Kladně to teda nebyla. Od 6. hodiny jsi kompletně převzala péči o můj metabolismus a dovedla ho bez sebemenšího výpadku až do cíle. Rozhodlas, co jsem snědl/vypil, a já poslouchal a běžel. Jestli je dnes ultra o týmové spolupráci, tak tohle byla dokonalá ukázka. Fantastický, bez takového luxusu bych na hraně možností běžet nemohl. DĚKUJU !!!!

      Vymazat
    2. Ale no tak, ještě budu bulet!

      Vymazat
  7. Petře jsi bohovsky dobrý. Cesta od kapaček v Řecku k nahrobnimu kamení ti netrvala ani tok. Moc gratuluji.

    OdpovědětVymazat
  8. Jitka je neskutečnej cvok !! To je prosím ta nejlepší pochvala. Protože jsem párkrát podporu dělal a po skončení závodu jsem byl utahanej skoro jako ten závodník, tak si nedovedu představit, že po 24 hodinách podpory ještě budu deset hodin řídit. Jitko, i ta pubertální Sára se ti klaní !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím napsat to samé, co jsem psala VP v noci ze soboty na neděli, když se zajímal, a jak že to zvládám já: Pán si vzpomněl na Dobbyho! Dobby je šťastný ;-) (Bez mučení se přiznávám, že jsem se cesty domů bála asi nejvíc a nebýt těch magorů, co je chytá rapl, když si dovoluješ jet na hranici předpisů a nevalíš to po okresce 120+ (včetně jednoho dálkového autobusu, kterému byla má stovka málo a tlačil mě před sebou dobrou hodinu), by to bývalo bylo překvapivě úplně v klidu.)

      Vymazat
    2. @Evžen ... přesně jak píšeš, velký dík Jitce!

      Vymazat
  9. Je to prostě neuskutečný výkon! Poklona oběma:) Liška

    OdpovědětVymazat