Střídmá oslava (běžeckého) Silvestra

Někdy si říkám, jaký jsem jako běžec nevděčník: v létě nadávám na příšerné horko, sotva se trochu ochladí, tak nadávám, kolik vrstev na sebe musím navléct. Zatímco Riegrák v létě nabízí opilce vracející se z kalby, navoněné joggerky, krásné výhledy :-) a pejskaře, tak se začínající zimou člověk zůstává sám. Zbyli mi akorát ti psi a jejich vykuřující páníčci a paničky; joggerky zalezly do fitek a opilci nevím kam. Chce se říct: sbohem letošní horké léto, zimo vítej!

Rok 2015 je definitivně za námi
(tedy ten běžecký)
V sobotu 31. října jsem taky slavil Silvestra ... samozřejmě ne konec kalendářního roku, ale konec běžeckého roku, který se mi jako už tradičně láme na přelomu října a listopadu. Neznamená to nic víc, než že nová prázdná excelovská tabulka vystřídá tu starou vyplněnou a vyběhanou. Pořádek musí být, je to základ konzistence. Většinu podstatného z loňského roku jsem popsal už dříve, na tomhle místě si chci pouze zrekapitulovat některé myšlenky k tréninku v roce 2015 a zaznamenat plány do roku 2016. Žádná velká změna se neplánuje, snad jen kromě psaní podobných poznámek :-)

Silvestrovské bilancování

Srovnám-li roky 2014 a 2015, tak radikální změnu jsem udělal v kilometráži, naběhal jsem víc o celých 33% (3750/5000). Blížím se ke stropu, co se ještě dá při zaměstnání a dalších povinnostech naběhat, aby to také zvládl organismus a rodina. Maximální měsíční kilometráž jsem posunul z 400 na 500 km, v srpnu dokonce až na 600 km. Kromě závěru roku jsem se věnoval téměř výhradně objemům (průměrný týdenní objem kolem 110 km), nevyhledával jsem ani kopce ani terén. Kilometráž je prý absolutním základem pro ultra, aspoň jsem to pochopil z knihy Hal Koernera a z Garmina Radka Brunnera :-) Jejich kilometráž nezvládnu, ale je logické, že když člověk běhá často a hodně, tak mu to nejen přestane dělat problém, ale začne se mu to líbit a troufne si na víc. Žádná velká věda.

Nechci nic zakřiknout, ale po celý rok se mi vyhýbala zranění a po velkých závodech jsem pár dní regeneroval pouze svalovou a psychickou únavu. Tělo se mi tedy na dlouhá ultra adaptovalo opravdu velmi rychle. Až na závěr, po Dánsku a po Stromovce jsem silně cítil únavu fyzickou a psychickou, a tak jsem posledních 7 týdnů končil běžecký rok na průměru 70km/týden.

Mám rád tabulky i grafy, tohle je "Last 365 days"
V únoru jsem se bohužel nevyhnul viróze, která si oblíbila dýchací soustavu, po pauze si smlsla na trávicí soustavě, aby mi potvora ještě v březnu skočila na hlasivky. Po atb jsem začínal trénovat docela oslabený a tréninkový výpadek jsem cítil skoro dva měsíce. Nejvíc jsem si ale protrpěl zrušení účasti na únorovém Okoloběhu Londýna, na který jsem se hrozně moc těšil a ke kterému jsem směřoval celou loňskou zimu.

Pak se to v dobré obrátilo: v květnu jsem si na Šutru (72km) poprvé zkusil zaběhnout poslední kolo naplno a docela se mi to líbilo, protože do té doby jsem ultra běhal hodně opatrně. To byl další zásadní letošní impuls. Nezapomenutelné byly taky noční běhy a okoloběhy ... jedno v jakém složení, vždy jsme si užili hodně piv, pohody, klábosení a ve zdraví se vrátili domů.

Happy New Running Year 2016!

V těchto dnech mi začíná běžecký rok 2016. V plánu mám mírně navýšit kilometráž (+10%) a přidat jeden regenerační krátký běžecký den, budu tedy běhat 6x týdně. Noční pivní běhy a okoloběhy s kamarády mě pořád naplňují až mystickým nadšením a každý kilometr v dobrém rozpoložení se počítá 2x :-) Kromě kilometráže je pro mě důležité navýšení počtu B2B běhů. (B2B jsem si letos definoval takto: 2 dlouhé běhy ve 2 po sobě následujících dnech, které mají dohromady min. 50km a kratší běh má minimálně 20km.) Jsem zvědavý, jestli navýšení objemů s sebou také přinese nějaké to zrychlení :-) No ... a měl bych taky zhubnout.

Závodní plány mám na příští rok velmi smělé, vzhledem k obtížnosti budu šťastný pokud je dokončím: rád bych se na jaře účastnil jednoho hodně dlouhého běhu kolem nejmenovaného velkého jezera v Uhrách a největším snem je bronzová ploska jednoho profláklého antického posla. Víc už neprozradím :-) ... Především druhá akce je závislá nejen na běžecké, ale i na finanční formě :-) Jak říká nejmenovaný klasik: "Když už jednou limit je, tak má koukat aby byl. A když limit byl a je, tak se má zaběhnout to, co je, a nemá se hledět na to, co není, jako tomu v mnoha případech je". Taky se těším na Kladenskou 24-hodinovku: srdeční záležitost a velký běžecký mejdan pořádaný milými a přátelskými abstinenty.

To jsou tedy běžecké plány a sny na rok 2016. Teď zbývá ve zdraví přetrpět a přeběhat těch nekonečných 5 měsíců ve společnosti tmy, zimy, psů a pokuřujících pejskařů. Hurá do toho!

13 komentářů:

  1. Hezký plány! Budu držet palce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A je to venku... Ovšem to tedy není ledajaké slovo co je venku, to už si začně žít svým vlastním životem a začne tě pěkně trápit, tahat ráno z postele, i v sobotu a neděli. Moc ti přeju aby Ti plány vyšly a když tak koukám na Tvou excelovou tabulku, moc nepochybuju, že se to povede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Té tabulce bych se moc neposmíval, to je můj virtuální šéftrenér, co mi plánuje běhání už 4 roky a nemá slitování, pokud se mi někdy nechce ... takže ho radši poslouchám na slovo! :-))))

      Jinak máš samozřejmě pravdu, určitě je bezpečnější a výhodnější čekat jak to dopadne a netahat to ven! Na druhou stranu o nic zásadního nejde, takže pokud to zdraví (a další zmíněné okolnosti) umožní, tak se ke svým plánům a snům hlásím. Ostatně, děláme to tak všichni, ne?

      ... samozřejmě se vší pokorou - je mi jasné, do čeho se pouštím a jaké mám šance ... díky moc!

      Vymazat
  3. Směle do toho.Sny se mají plnit! A Peto, mladší už určitě nebudeme. Držím ti pěsti a samo, že ti budu jak na běhu kolem veeelikanskeho "rybníka",tak při běhu na "ultra maratonske olympiádě" fandit ze všech sil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, jsou to hodně dlouhodobé plány a je to doslova "běh na dlouhou trať" ... může se ještě spousta věcí stát. Určitě mezi tím provedeme i něco společného :-)

      Vymazat
  4. :).. hezky plany.. Z tvoji treningove a soucasne pozice (nemluvim uz vubec o skvelem trendu)..:).. zneji velmi dosazitelne..

    Budu drzet palce, ale svoje plany zatim nereknu.. Jak říká Mařena, co neumi ř.. vy byste se mi řechtali..:)
    12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, lichotky, lichotky :-) Hezky se to od 12H poslouchá, ale nechává mě to klidným ... apropo: o patě jsem poprvé slyšel - hádej od jaké mařeny? - na křižovatce v Úvalech. Těším se, jak budeme společně celý rok budovat formu na podobných akcích! tb

      Vymazat
  5. Nádhera, smekám nad tou neuvěřitelnou konzistencí. Já lehkomyslník, něco tak ukotveného hluboce obdivuji. Rád se zapojím do přípravy a nějakou tu pomalejší ptákovinu s tebou nadšeně odběhnu. Následně si pak budu moci připisovat spoluzásluhy na tvé hvězdné kariéře. :) Protože i jalové km se počítají. Že? Ale hlavně ti moc držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vtipálku, jsi mě pobavil! Myslím, že i s nejvyššími plány je možné být pořád při zemi a nepo*rat se, jak to nakonec dopadne. V životě jsem nikdy nic moc neplánoval, bohužel na tyhle akce se člověk musí přihlašovat rok dopředu, takže se plánování nevyhne. Každopádně, těch pakoběhů a nočních běhů (odnikud-nikam, odněkud-domů, atd.) bude velká spousta, tak se moc těším, pokud by se Ti se mnou někdy chtělo proběhnout. Jako že jsi nejlepší trasér, tak v kopcích, na sněhu a v blátě počítám s Tvou velkou shovívavostí, že mi neutečeš! Děkuju :-)

      Vymazat
  6. Víc říkat netřeba, kdo ví, ví, kdo neví, tomu to ani plnou hubu nic neřekne :-). Panejo, to budou zážitky, to bude vyprávění, to budu mít zas nad čím žasnout. Kdybys někdy chtěl na kratší víkendový společnost, hlásím se (slibuji, že budu vybavenější a nebudu kňourat! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, vyběhneme, ještě jsi neviděla hodně z východopražského industriálu a taky společenského "undergroundu" ;-)

      Vymazat
    2. Už teď se těším!! :-)

      Vymazat