Běžecké intermezzo a čekání na zimu

Nabíhání kilometrů a trénink obecné
vytrvalosti - teoretická část (foto:digi)
Ještě předloni jsem dodržoval mnoha knihami opakované pravidlo, že maratony se běží za rok maximálně 4. Kde jsou ty časy! Od doby, co pravidelně navštěvuji běžecké ultra-hospody iTB, tak mi tuhle poučku mí běžečtí přátelé nadobro z hlavy vymazali. Pravidelná setkávání s přáteli u piva jsou prostě velmi inspirativní a vedou k vyšším cílům, lepším výsledkům ... a někdy i světlým zítřkům. Přiznávám se, že jsou to návštěvy restauračních zařízení, v nichž se kromě společenských vazeb a přátelství buduje základní aerobní vytrvalost vedoucí k týdenní kilometráži vyjádřené v trojmístných číslech. Jistěže pouze teoreticky ...

Stovka za týden pro mě byla ještě před pár měsíci nedostižná cifra, při které bych si klepal na čelo. Po tomto roce, kdy průměr byl ještě o něco vyšší, se na čas vracím zpátky k tréninku na maraton a ejhle! Ačkoliv jsem plánoval regenerační mezidobí, kdy si závěr sezóny užiji běháním kratších vzdáleností, příjemnými rychlejšími tréninky a nakonec si několika rychlými maratony zpestřím podzim, tak se místo toho trápím a vidím, že mi to evidentně (rychle) neběhá.

Maratón je prostě jiná - atletická - disciplína, kde už nestačí "jenom" pobíhat a naběhávat ohromující dávky s tím, že ono to pak "přijde" samo. Týden za týdnem jsem běhal jako pako (PAsivní, KOnzistentní běh), nezajímalo mě tempo, jenom naběhané km a občas tep. Na ultra to stačí, na maraton ne. Příprava na ultra je vlastně klidná, pohodová a bezbolestná záležitost, stačí si jen zorganizovat čas a běhat, běhat, běhat ...



Tady na vinohradské škváře
jsem sokolům akorát pro srandu
Myslel jsem si, že když dokážu běžet relativně svižně 10 hodin, tak nebude problém se na 200 minut mírně zmáčknout. Jenže tak to není, ono to trochu zmáčknete a nohy nestíhají, ruce nestíhají, bolí ramena, kolena, tělo lítá ze strany na stranu, u toho funím jako kůň a mám všeho plné zuby za deset minut. Původně jsem si chtěl zkusit ve Stromovce udělat osobák. Po pouhých 3 týdnech exhibování na dráze v Riegráku, kdy mě předběhl každý místní sokol či sokolka, to zkusím, ale moc šancí tomu nedávám. Vím, že to bude bolet možná nejvíc v tomto roce.

Zase už se zpátky těším na ty svoje zimní pako běhy, kdy za sebou zamknu branku, rozhlédnu se a až v tu chvíli se rozhodnu, jestli půjdu doprava anebo doleva. Buď si zakorzuju s davy běžců podél Vltavy, nebo potáhnu industriálem směrem na Hostivař, anebo se vydám za dobrodružstvím po strašnických a libeňských slumech. Do sluchátek si pustím Yes, Genesis, Frankie Goes to Hollywood, anebo nějakou pop blbinu, v hlavě zapnu autopilota a poběžím. Poběžím jen tak, na čas a na kilometry, abych byl doma dřív, než se úplně rozední a než všichni vstanou.

Před tím ale ještě musím vytrpět tohle nesmyslné předsevzetí a trochu se příští sobotu potrápit. Při běhání si člověk nemá nic slevovat a plán se musí plnit i v závěru běžeckého roku. To je základ.

10 komentářů:

  1. :) .. a ted se budeme trumfovat.. kdo z nas to jakoze pobezi nejhur:)..
    Nedelej Zagorku!! :)
    Mas ted neskutecnou formu, tak koukej zautocit na dobry cas.. Ja ti to klidne pomuzu rozbehnout.. A pak si to zpomalim, abych spravne vyklusal..
    MSF! Spolecenskym spolkum ZDAR! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) dělat Zagorce pacera, to bys u toho stačil ještě uplést svetr ... :-))) Máš pravdu, statisticky vzato by byla škoda to aspoň nezkusit. Jsem rád, že se tam uvidíme.

      Vymazat
    2. Ted neco reknu .. a bude to skoro na vymazani..:)
      Mne se tam moc nechtelo.. porad nemam dodelany resty.. a dalsi tyden jsem zase na sluzebce.. Ale predstava, ze si potom treba s kamarady dam pivo.. [Podle propozic Jany, mam pravo na 4 za kazdou zapocatou hodinu behu..:)].. Tak to me motivuje..
      MSF!
      Bude to slovy teenagers .. kikas :).. Povede se ti to.. Vsemu zdar.. 12:)

      Vymazat
    3. Cože, 4 piva za započatou hodinu??? To můžu po maratonu dát 20 piv??? A po 48 hodinovce 172 ( hodin jsem spal)?????

      Vymazat
    4. já jsem říkala JEDNO PIVO za každou započatou hodinu

      Vymazat
  2. No mám to za humny, asi Tě tam přijdu na těch 42K překontrolovat jestli to moc neflákáš. Konečně nikam mi neutečeš když se běží dokola. Takže bude Zagorka i s klukama...H12 chceš bejt Kotvald nebo Hložek? Beru stříbrý elasťáky! Všemu zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasně, přijď ... kotvald si vezme stříbrný elasťáky, zagorka si vezme harapese :-)))

      Vymazat