Bez pumpičky a galusky (Ultra Milano - Sanremo 2019)

Když jsem se loni hlásil na UMS (Ultra Milano - San Remo 285km), toužil jsem dokončit nejdelší (jednorázový) běžecký závod v Evropě. Nakonec jsem dal přednost startu na Mistrovství Evropy 24h v Temešváru a svou účast jsem o rok odložil. Dobře jsem udělal, protože letos mohu celé zimní úsilí směřovat právě k tomuto závodu.

Co od závodu a od sebe vlastně čekat?

... od pořadatelů rozevlátou organizaci s GPS čipy a pouhými čtyřmi check pointy, divoké šoféry na silnicích, nudnou první polovinu a krásnou jarní riviéru od nedělního rána. Jak mi to poběží, to netuším, dlouhých sedm měsíců jsem nestál na startu žádného ultra závodu, a pocity před závodem bývají matoucí. Můžou být dobré a výsledek stát za pendrek anebo naopak. Poslední týdny se úzkostlivě rozhlížím, jakmile v mém okolí někdo zakašle či zasmrká, protože nejpitomější co se může stát je chytit nějakou last-minute virózu. Na druhou stranu mohu úspěšně zúročit zkušenosti z osmi závodů 200+, navázat na výborný výkon ze Spartathlonu a solidní zimní přípravu, byť narušenou dlouhým dvoutýdenním lednovým výpadkem. Přes zimu jsem sice pracoval na rychlosti, v mém věku to už ovšem neznamená, že budu rychlejší, ale pouze víru, že nebudu pomalejší.

Trénuji teď jinak :-) ... oranžová dominanta v levé části
není skvělá forma, ale lednový běžecký výpadek :-(
S ohledem na výše uvedené je můj A-B-C plán jasný:

A) navážu-li na výkon v Řecku a bude mi vše hrát do karet, tak věřím, že mohu reálně doběhnout v čase kolem 32 hodin a pokusit se o pěkné umístění
B) nepůjde-li mi úplně vše na ruku, rád bych dopřál sobě a svému milému doprovodu nedělní večerku v normálním čase (tj. dokončit do 36 hodin)
C) bude-li to stát za ho*no, pošlu Radka a Janu v neděli večer spát, vezmu si batoh, 20 euro a dokončím v limitu na vlastní pěst (48 hodin)

Můj přístup k ultrazávodům se od konce loňského roku dost změnil. Uvědomil jsem si, že 200 a víc kilometrů nebudu běhat do nekonečna a tak ke každému závodu přistupuji tak, jako kdyby měl být poslední. Tenhle závod je pro mne ale výjimečnější. Běžel-li bych na UMS sám za sebe, držel bych se plánu B-C, váží-li ale takovou dálku se mnou Radek s Janou, tak je motivace velká a toužím tedy urvat pro nás všechny dobrý výsledek. Co mi taky zbývá, než závodit, když budu mít pro sebe ten nejlepší support, a k tomu ultralegendu a elitního pacera! Budu muset makat, aby měl Radek šanci aspoň malinko potrénovat na Ultrabalaton, kam se chystáme o pouhé 2 týdny později :-)

Z mého "cyklo-deníčku" 1991 :-)
UMS má pro mne jeden symbolický rozměr, který bych si bez Honzy 12H neuvědomil. Do svých sedmnácti jsem zcela seriózně snil o kariéře profesionálního cyklisty, aniž bych si - sportem nepolíbený kluk z hudební rodiny - jenom dokázal představit, co povolání sportovce ve skutečnosti znamená. Od základky jsem každý rok v letních měsících obrátil svůj život naruby a jezdil na kole s konzistencí minimálně stejnou jako dnes běhám. Fascinovaně jsem pozoroval, jak se den ode dne tělo zátěži přizpůsobuje a výkonnost zlepšuje. Pak se kolo trochu potkalo se zdravím, přišlo velké zklamání a vystřízlivění - sportování zůstalo přes patnáct let kdesi hluboko schované a uzamčené na tisíc západů. Symbolicky se tedy o 27 let později podívám na místa, kde už 120 let probíhají slavné cyklistické bitvy.

Trasa je v první půli téměř plochá a nudná, kopce s vyšším převýšením se přebíhají v noci mezi 125-160. km, kdy může být v údolích pěkná zima. Nad ránem se konečně dosáhne středomořského pobřeží, západně od Janova (Genova). Z Janova následuje nekonečná 125km dlouhá pasáž klikatící se letovisky italské riviéry občas zpestřená kopci či tunely. Stejně jako v minulých ročnících bude možné pozorovat běžce online, protože budeme vybaveni GPS vysílači. Odkaz na sledování přidám později, až bude k dispozici.

Na startu se potkáme ještě s Michalem Činčialou. Milan Šumný, který se se mnou kamarádsky podělil o svou logistickou přípravu, bohužel kvůli zranění nepoběží.

Těším se moc a bojím se zároveň, bude to epické :-) Držte palce!

Tak tady je ten odkaz: http://umsultra.legendstracking.com/?fbclid=IwAR1Wn7w0LYau17fXRw63txV0JT-X52DzxV6PtOWQnNOqeZbVyc0RIMwUIoM


10 komentářů:

  1. :)... Bylo to v tobe... Podvědomě jsi se prihlasil -- a ne proto, abys ubehl nejdelsi zavod, ale aby sis splnil svuj velky (cyklisticky) sen! To je podle me trumfove eso tehle vypravy!:)
    Urcite to bude epicky, tvoji cilevedomost a perfektni pripravu na zavody by ti mohly zavidet i profi tymy! Budeme drzet palce, i kdyz i pro ty silenejsi z nas.. uz je to mimo zonu predstavivosti:)!
    Drz se! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě! :-))) Děkuju za podporu, až se vrátím, tak něco vymyslíme a spláchneme to jak jinak, než dvanáctkou ... pro štěstí, dřív než vyrazíš na grandslam!

      Vymazat
    2. Uzasny,drzim palce, jsi skvělý. Liba

      Vymazat
  2. Pohodový závod skoro kolem bloku, masivní startovní pole, občerstvovačky co tři kilometry, rozcvičení s hvězdami, tričko, medaile, igelitka plná reklamních letáků a slev, které nikdo nechce ani zadarmo! Je mi jasný, čím tě dostali :-D :-D (Jsi skvělej a bude to skvělý a ty krááso, vůbec nejsi naprostej magor, viď? ;-) ;-) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) myslím, že tohle bude po všech stránkách punková akce, o který se mi ještě ani nesnilo

      Vymazat
  3. Kdybych měl velmi volně parafrázovat známý výrok "Stejné chyby, stejné známky", mohl bych napsat: Stejné cyklistické sny, stejné ultraběžecké začátky .... (a úplně jiné ultra konce).
    O svých ultra počátcích jsme mluvili na POPu: naše 1. ultra - Brdská stezka 2014 - já 1 místo před tebou. První 24hodinovka na Kladně 2014 - ty 1 místo přede mnou. Konce (prozatímní, neboli naše ultra současnost) jsou diametrálně odlišné, loni na Kladně jsem za tebou zaostal o 70 km, i když to pro oba byl osobák... Ale i proto vždy čtu se zaujetím tvůj blog a sleduju, kam až se dá ze skromných počátků dostat.
    Co mě ale zaujalo nejvíc jsou ty cyklistické sny a ukázka z cyklistického deníčku. Mám totiž doma něco podobného, ze stejné doby. Taky zhruba v letech 1988 - 1992 jsem snil o kariéře cyklisty, ačkoliv jsem neměl sebemenší reálnou představu, co by to obnášelo. Snažil jsem se najezdit co nevíc kilometrů a měl radost jak se zlepšuju. O prázdninách jsem si pro změnu dělal graf po dnech, jak kilometry přibývají a taky měl všechno v podobných tabulkách. Z těch ručně dělaných zápisků čiší nostalgie a i po letech je z nich cítit nadšení pro věc. Úplně si vybavuju jak neuvěřitelně vzrušující byla představa, že by se člověk někdy mohl zúčastnit takovýho závodu jako je cyklistické Milano-San Remo. Tomu se současné, i když velké, zapálení pro ultra běhy nemůže rovnat ani náhodou (alespoň v mém případě), ale bylo to dáno zejména tím věkem, ke kterému podobné sny a opojení patří. Já o kariéře proficyklisty přestal snít poté, co jsem objel pár závodů a uvědomil si, že na to po žádné stránce nemám, ale profi závody s velkým zalíbením sleduju stále. Takže asociace s cyklistickým Milano - San Remo a našimi dávnými sny se mi vybavila ihned, jakmile jsem se o jeho běžecké verzi dozvěděl loni z blogu M. Činčialy.
    Držím palce, ať doběhneš do cíle, což by v sobě mělo silnou symboliku a ať se ti podaří dokončit závod podle tvých představ.
    Martin M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos napsal Martine moc hezky, děkuju! Tak až zase letos na POPu poběžíme společně, tak probereme kromě běhání i to kolo ... já nemít ten deník, tak si po těch letech nepamatuju vůbec nic :-) Ještě jednou moc děkuju, Petr

      Vymazat
  4. Budu ti držet pěsti Peťo! A tak jak jsem letos sledoval M-SR v cyklistice, tak ho budu sledovat i v běžeckém provedení. Jediný rozdíl a to dosti podstatný, že teď budu nervózně mačkat i palce u nohou a fandit ti o 106 :-) Ale s takovým suprovým supportem o tebe nemám strach :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. To víš, cyklisté jsou v Sanremu za nějakých 7 hodin a často pěkně potlučení. My běžci snad padat nebudeme, ale budeme mít zase vše takové intenzivnější :-)

      Vymazat
  5. Mega vysledek, spoustu pif s ultrosi vypijes a snad se teho tez zucastnim!!! sledovat gps a mapu severni Italie smer San Remo bylo sice pro me nadlidsky neusnout, ale tys kupodivu mazal furt... vysol report mrte ultra bjehen se tesi, jak ste se tam s Michalem, Janou a Radkem bavili!! Rudy Picthus

    OdpovědětVymazat